BEZPIECZEŃSTWO i HIGIENA PRACY
- oznacza zbiór zasad dotyczących bezpiecznego i higienicznego wykonywania pracy. W zakresie BHP znajdują się zagadnienia z zakresu ergonomii, medycyny pracy, ekonomiki pracy, psychologii pracy, technicznego bezpieczeństwa i wiele innych.
SZKOLENIA:
- szkolenia wstępne
- szkolenia okresowe, prowadzone w formie tradycyjnej – w naszej siedzibie lub u Klienta, przeznaczone dla:
a) pracodawców oraz osób kierujących pracownikami (m.in. kierowników, mistrzów i brygadzistów),- raz na 5 lat,
b) pracowników na stanowiskach robotniczych,raz na 3 lata
c) pracowników administracyjno-biurowych, raz na 6 lat
d) kadr inżynieryjno-technicznych, raz na 5 lat
PPOŻ Konserwator sprzętu p.poż
Oferujemy kompleksową obsługę przedsiębiorstw w zakresie OCHRONY PRZECIWPOŻAROWEJ
- dokonywanie przeglądów ppoż. wraz ze sporządzaniem protokołów stanu bezpieczeństwa pożarowego
- przegląd i konserwacja podręcznego sprzętu gaśniczego ( gaśnic ) i hydrantów
- szkolenia pracowników z zakresu ochrony przeciwpożarowej, w tym:
- czynności i obowiązków pracowników w celu zapobiegania,
a w przypadku powstania pożaru procedury postępowania
- obsługi i zastosowania podręcznego sprzętu gaśniczego
PIERWSZA POMOC PRZEDMEDYCZNA
Pierwsza pomoc
- zespół czynności wykonywanych w razie wypadku, urazu lub nagłego ataku choroby w celu ochrony życia lub zdrowia poszkodowanego oraz zminimalizowania niekorzystnych następstw, zanim możliwe będzie udzielenie specjalistycznej pomocy medycznej
(po przewiezieniu do szpitala).
Obowiazek udzielania pomocy reguluje prawo. W Polsce, konsekwencje prawne za zaniechanie takiej pomocy przewiduje art. 162 KK
Oferujemy nasze usługi w zakresie:
- Teoretycznego i praktycznego szkolenia kadry
- Zaznajomienie z przepisami prawa odnośnie udzielania pierwszej pomocy
- Szeroka baza materiałów szkoleniowych
- Każdorazowe, indywidualne terminy spotkań
HACCP
HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Points) stanowi System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli i dotyczy zespołu zaplanowanych działań mających na celu zapewnić i chronić najwyższą jakość żywności w trakcie jej produkcji i dystrybucji w sektorze spożywczym.
Rozporządzenie (WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych wraz z Ustawą z dnia 25 sierpnia 2006 roku w sprawie żywności i żywienia (Dz. U. 2006 Nr 171 poz. 1225 z późn. zm.), uwzględniającą niniejsze rozporządzanie określają, iż każdy podmiot działający na rynku spożywczym obowiązany jest przestrzegać wymagań higienicznych w oparciu o zasadę dobrej praktyki higienicznej (GHP) oraz produkcyjnej (GMP), stanowiących wstęp do wdrożenia systemu HACCP.
Wśród podmiotów, których dotyczy przestrzeganie zasad w oparciu o HACCP wyróżnić można m.in.: cukiernie, lodziarnie, piekarnie, zakłady mięsne, magazyny i samochody chłodnicze, szpitale, przedszkola, ośrodki oświatowe, punkty gastronomiczne, punkty sprzedaży bezpośredniej żywności i wiele innych.
Instrukcje stanowiskowe